(Am adaugat pozele lipsa de la insemnarea anterioara)

Sfarsitul primei croaziere si inceputul celei de-a doua. Prima zi in care am inceput sa fotografiem turistii, nu doar sa ne jucam.

M-am trezit la 5:30. La 6:15 trebuia sa fiu la biroul de imigrare pentru permisul de acces in USA pe durata contractului. La 7:15 sunt gata. Mananc in fuga si citesc pentru test.La ora 8 trebuia aveam un test de „rules and regulations” si „basic photography”. Nu s-a mai intamplat. In schimb, ne-a tinut un discurs John A. (cel ce ne-a recrutat), venit pe vas special pentru aceasta ocazie. Nimic nou in discurs, aceleasi sfaturi care ni se dau in fiecare zi si de catre ceilalti traineri. Din fericire, venirea lui John a determinat o schimbare in program, asa ca in loc sa tinem un modul de training foto, am fost lasati sa ne plimbam doua ore juma’ prin New Orleans, de capul nostru, incepand cu ora 11. Unii s-au dus in Walmart sau Bestbuy pentru cumparaturi, iar restul (printre care si eu) au ales French Quarter, Bourbon Street. Zi calduroasa si cu umiditate excesiva, asa cum sunt toate aici. Poze si impresii de acolo in zilele urmatoare.

La ora 14:00 eram inapoi pe vas, dormind o ora, luand masa si asteptand boat drill-ul de la ora 16:00 (se intampla la fiecare croaziera). Imediat dupa a inceput calvarul. La 16:30 eram pe Lido Deck, lannga piscina cu camera pregatita. Mult prea stresat, am inceput sa recit poeziile: „Welcome on board! How are you today? Great! Please sit a little bit closer together! [Click] Thank you very much! The pictures will be exposed tomorrow on Promenade Deck, Midship, Photo gallery. Stop by and look at them! Have an excellent day! Dupa vreo 10 cupluri pozate stand la masa, bar, piscina, Agung (trainer) vine si se uita pe poze. „Not good! Too tight! Try again!” Si asa inca 40 de poze. Eram transpirat, stresat si cam deprimat ca nu pot sa ma concetrez.
La 18:20 sunt deja in fata restaurantului Celebration, pentru primul set de poze . Doar „couples and singles” in seara asta, asezati la masa, in timp ce mananca. Incep din nou cu poeziile, putin schimbate si incep shooting-ul viteza, cel mult 20 de secunde de cuplu/persoana: introducerea, niste indicatii instante si apoi poza. Ceva mai bine, am mai scapat de stres, desi mai gresesc la incadrari.

Imediat dupa (ora 19:30) sunt pe Promenade Deck, unde ar trebui, impreuna cu unul din colegi, sa incepem shootingul de portrete, tip studio (cu background si lumini). Dificultati tehnice, aranjarea backround-ului intarzie nepermis de mult. Reusim pana la urma sa-i dam drumul. In prima faza, pana la ora 9, eu doar ma ocup cu momitul oaspetilor, in timp ce colegul fotografiaza. Merge binisor, deja nu mai am emotii. „Good Evening! How are you today! Nice dress! Step over here for a picture!” Aranjatul in cadru, atentie la detalii, pozitia trebuia sa corespunda intocmai cu ceea ce ni s-a spus. Dam indicatii dar totul trebuie sa decurga foarte rapid, nu mai mult de 3-5 minute pentru 5 fotografii diferite. Pauza jumatate de ora, de la 21 la 21:30. Revenim, schimbam rolurile, repetam aceiasi pasi: aranjatul luminilor, masuratul luminii (main light, fill light si backlight). Nu mai sunt probleme tehnice, asa ca incepem. Uit la primele poze sa schimb timpul de expunere. Ma uit pe display si imi dau seama ca sunt supraexpuse. Cam nasol, mai ales ca pozele vor fi expuse a doua zi in galerie. Nu conteaza, trec mai departe. La 22:30 sunt gata. Stransul setup-ului mai dureaza jumatate de ora. La 11 avem sedinta. Ni se spune ca in mare a fost ok, dar ca au existat probleme. Un ospatar a varsat mancarea pe o femeie (turista), din cauza unui fotograf care l-a incomodat. La 23:30 ar trebui sa ma ocup de curatenie in laboratorul/foto („Film/Clean”). Din fericire, nu sunt prea multe de facut. Asa ca pot considera ziua incheiata. Dar nu e chiar asa. Am multe lucruri de spalat, asa ca ma duc la spalatorie: pune rufele in masina, asteapta juma’ de ora sa le spele (citeste o carte, asculta muzica), apoi juma’ de ora sa le usuce (citeste o carte, asculta muzica, mananca), apoi calca-le. La ora 2 sunt gata. Ma duc in sfarsit la culcare.

Destul de obositor, pentru prima zi. N-am avut timp nici macar sa dorm cum trebuie. M-am culcat la 2, m-am trezit la 7. Dar macar nu ma plictisesc.

Si in final, ca sa va radeti, niste poze de la training, in costum de penguin:

look at each other

smile

basic posing

another one