Pentru pasageri costul e de 100$. Include plimabrea cu barca (un fel de salupa de mare viteza, max. 15 persoane) timp de 2 ½ ore in zona in care se gasesc balenele. Si cam atat.
Balenele nu sunt o raritate in Cabo, in special balenele cu cocoasa (humpback whales). Sezonul incepe in decembrie si se termina la sfarsitul lui martie, cand incep migratia spre locurile de origine, in apele din Alaska.
Salupa ne duce in larg, dupa un popas de doua minute in jurul celebrului arc din Cabo (El Arco de Cabo san Lucas), unde privim leii de mare lenevind.
El Arco de Cabo San Lucas

lei de mare
Imediat ce trecem de arc, suntem intampinati de cativa delfini, care inoata in viteza cand in stanga cand in dreapta salupei. Foarte greu sa-i prind in poze. Sunt rapizi si impredicitbili, ies la suprafata sa respire pentru mai putin de o secunda. Nu am idee unde vor aparea in momentul urmator. Camera si obiectivul nu prea performante nu-mi sunt de ajutor. Delfinii ne insotesc cateva minute, pana ajungem in larg.
close and fast

delfini in libertate

Locul in care se gasesc balenele e usor de localizat: oriunde se vad multe salupe, barci, iahturi pline cu turisti. Poate va intrebati ce e asa de interesat de vazut la niste balene cu cocoasa: niste mamifere masive, cantarind 25-40 de tone, 12-15 metri in lungime. Sunt recunoscute pentru acrobatiile spectaculoase pe care le fac, dislocand apa cu corpul lor masiv, lovind apa cu coada sau inotatoarea laterala . Mai sunt recunoscute si pentru cantecele complexe al caror scop nu este inca pe deplin cunoscut.
Exursia la care am participat a fost insa una neobisnuita. Nu am vazut balenele desfasurandu-si acrobatiile obisnuite. La scurt timp dupa ce am ajuns in larg, atentia ne-a fost captata de o balena prinsa intr-o plasa de peste. Infasurata intr-un navod, mai bine spus. Priveliste destul de deprimanta: se misca cu greutate, respira cu greutate. Excursia de privit balene s-a schimbat brusc intr-una de salvat balena prinsa in navod. Oscar, ghidul din salupa in care ma aflam, a decis sa cheme ajutor si sa intre el insusi in apa pentru a taia plasa din jurul balenei. Asa ca toti cei 15 pasageri din salupa am fost mutati intr-alta unde se mai aflau alte 15 persoane. Timp de o ora am asistat la incercarile disperate de a taia navodul din jurul balenei. Operatiune anevoioasa. Balena a inteles destul de repede ca cineva incerca sa o salveze, asa ca a incetat sa mai dispara cu minutele si s-a mentinut pe tot timpul operatiunii la suprafata apei.

intalnirea

breathing

prinsa in navod

coada prinsa in navod

salupa

Pana nu demult, balenele cu cocoasa erau pe cale de disparitie. In 1966, cand a intrat in vigoare o lege care interzicea pescuitul acestor balene, mai ramasesera cateva mii de exmplare din cateva sute de mii. Intre timp situatia s-a imbunatatit, estimandu-se un numar de 25,000 – 70,000 de exemplare in prezent.
Nu am apucat sa vad sfarsitul operatiunii, fiind nevoiti sa ne intoarcem in Cabo. Am plecat in momentul in care scufundatorilor li se terminase oxigenul iar marina mexicana tocmai venea in ajutor.
marina mexicana
La o saptamana dupa, la intoarcerea in Cabo, primul lucru pe care l-am facut odata ajuns pe uscat a fost sa ma interesez daca balena a fost salvata. Operatorul de tur mi-a spus ca dupa cateva ore si tuburi de oxigen au reusit sa elibereze balena. Happy ending…