Sa va faceti o idee unde este situat orasul:


View Larger Map

Timpul liber in Vallarta se rezuma de regula (pentru un fotograf Carnival Pride) la cele 5 ore dintre gangway-ul de dimineata si programul de seara, intre 12 si 17. Indeajuns de mult timp, mult mai mult decat in alte porturi. Intre acele ore insa soarele este necrutator, plimbatul prin oras nu este tocmai o placere. Nu se iese de fiecare data afara, uneori nevoia de somn este mult prea mare, nu poate fi refuzata. Doar in ziua libera este timp pentru orice: somn, plimbat cu orele in Vallarta, plaja.

Vallarta nu m-a impresionat de la inceput. Caldura (30+ grade; umiditate 75%), praful, saracia arhitecturala, turismul exagerat mi-au lasat o impresie nu prea placuta. Vallarta este un oras turistic si asta se simte din prima clipa:

turisti adusi de vapoare

A trebuit sa ma departez de traseul obisnuit, vapor (Marina Vallarta) – centrul orasului (Bd. Malecon). In momentul in care am inceput sa ma pierd pe strazi, sa o iau in directii necunoscute, de care turistii se feresc, a inceput sa para mai ok. Chiar si centrul Vallartei, asa incarcat de turisti cum e, are farmecul sau.

prin centru

el si ea in PV

Vallarta cigar

Dureaza cateva minute sa te pierzi de centru, urcand dealul (El Cerro) din apropiere. La un moment dat nu mai stii daca mergi prin curtile oamenilor sau esti pe drumul care te duce sus. Pe alocuri case mizere, rufe puse haotic la uscat, copii desculti. Pe acoperisul unei case in constructie, Vallarta se desfasoara privirii:

Centrul Vallartei - El Cerro

sudul Vallartei - El Cerro

Marina Vallarta - dinspre El Cerro

Muncitorii se opresc din lucru. Privesc soarele cum se coboara in mare, Vallarta este treptat inghitita de intuneric:

privind orasul

contre-jour

muncitori privind apusul

Oamenii din Vallarta sunt calmi si prietenosi. Se circula insa haotic si in viteza, cu taxiuri grabite, autobuze gonind dement pe serpentinele ce duc spre Mismaloya, conduse (aparent) de pusti de 14 ani, abia vizibili la volan. Dar nu se intalneste nicaieri disperarea din traficul bucurestean, marlania mioritca.

In unele locuri te simti ca acasa, strazi, magazine, oameni, in cele mai mici detalii:

magazinul din colt

Unele dintre cele mai relaxante plimbari au fost de-a lungul plajei, intre zona Marina Vallarta (zona de hoteluri, unde acosteaza vaporul) si centru, trecand uneori kilometri buni inspre Mismaloya.
fauna

pelican

pe plaja

Parasailingul ofera cateva perspective originale asupra orasului. “Zona Romantica”, la SV de centrul orasului:

parasailing - romantic zone

hotelurile si plaja - romantic zone

wide angle - PV

Alte cateva poze din Marina Vallarta, la nord de centru:

Marina Vallarta

Pride - vazut de sus

spre centru

Spre seara se racoreste, bulevardul principal se umple de oameni. Eu o iau in cu totul alta directie. Ora de intoarcere pe vapor (in ziua libera) este 21:00. Nu stiu cum arata Vallarta noaptea.

Vallarta - spre seara