In primele patru luni cu Carnival, cele in care am avut statul de “trainee photographer”, salariul a fost de 1000$/luna. Incepand cu saptamana urmatoare, dupa evaluare, ar trebui sa creasca la 1150$. Plus bonusuri (de 20$ pana la 80$) daca depasim targetul impus de companie. In ultimul timp nu s-a prea intamplat sa avem parte de bonusuri – “low season”.

In februarie anul trecut, la interviul din Zagreb, povestea pe care ne-a spus-o John A. suna putin diferit, ceva de genul: 1000$ in prima luna de training, apoi 1150$ timp de 3 luni de proba, dupa care 1400$. Cand am ajuns pe Fantasy am aflat cu totii o alta poveste. La vizita aceluiasi John A. am ridicat aceasta problema. Raspunsul a fost: “No, no! You got it all wrong!”. Toti cei 13 trainees intelesesem gresit… Na, dificultati de comunicare. Contractul se semneaza cand se ajunge pe vapor, asa ca la inteviu se poate spune orice.

Cei mai vechi in companie, cu 7-8 contracte, au un slariul ceva mai mare: ~1500$. La fiecare contract creste cu 20-30$ 🙂 Exorbitant! Cei cu vechime in companie au si alte avantaje. Sunt cei care de obicei pozeaza la nuntile desfasurate pe vapor, de unde mai ies ceva bani: la un pachet de 1000$ isi iau aproximativ 140$. Pana in 400$ nu isi iau nici un ban, se considera munca in folosul comunitatii.

Cum dolarul o ia in jos puternic, romanii nu mai sunt atat de tentati sa vina sa munceasca pe un vas de croaziera cu salariul in $. La inceputul anilor ’90, cand un apartament se cumpara cu 10000$, un astfel de job insemna ceva. Acum doar in Filipine sau in India apartamentele sunt asa de ieftine 🙂

***

Uneori, foarte rar, se poate intampla ca pasagerii sa ofere bacsis. Nu e un lucru prea obisnuit pentru fotografi. Mi s-a intamplat de doua ori pana acum. Prima data o pasagera care-si serba ziua de nastere a venit sa-si faca poze dupa ce programul se incheiase. Strangeam deja luminile, backdrop-ul. Fericita ca am stat 10 minute peste program sa refac “studioul” si sa pozez 2-3 cadre cu ea si cu prietenele ei mi-a oferit 20$.

Un alt pasager mi-a oferit 40$ pentru ca i-am imprumutat flashul personal pentru cateva zile si pentru ca l-am invatat cum sa foloseasca camera recent cumparata, un canon eos 1D Mark IIN (4000$). Compania incurajeaza pasagerii sa ofere tips-uri. O parte din angajati din asta traiesc, cum compania nu le da mai mult de 500$ salariu.

***

90% dintre banii castigati se pot pune deoparte. In principiu… daca am trai intr-o lume perfecta. Mancarea este asigurata, dar la un moment dat simt nevoia sa mai schimb meniul, sa iau masa in oras. 30$ se duc pe room service, ca trebuie sa traiasca si cabin stewart-ul. 30$ se duc pe apa. Internetul este foarte scump: 6$/ora si functioneaza mai rau ca un dial-up la jumatatea anilor ’90. Cel putin 40$/luna. Se aduna.

hitchcock